Page not found

Podręcznik higieny w CrossFit Boxie.

Tym razem zamiast tekstu o białku czy węglowodanach. Ola przygotowała dla Was kompendium wiedzy o tym, jak możemy wspólnie zadbać o swoje bezpieczeństwo w klubie. Autor: Aleksandra Kowalska Wielu z nas, CrossFitterów postrzega siebie jako niezniszczalnych, odpornych na bakterie i wirusy harpaganów. Jasne, regularna aktywność i sprawność fizyczna poprawiają odporność ale nadal można zachorować. W…
Read more

Nadciśnienie a trening i odżywianie

Tym razem na warsztat idzie nadciśnienie. Jak zwykle, jeśli masz jakieś pytania dotyczące treści odezwij się do Oli na nutrition@crossfit-torun.pl Autor: Aleksandra Kowalska Zebrałam dla Was 10 zasad którymi powinna kierować się osoba mająca problemy z ciśnieniem oraz listę produktów żywieniowych pomocnych w tej walce. ćwicz regularnie (to mamy raczej ogarnięte) zrzuć nadmiar kilogramów (75%…
Read more

Posiłki około treningowe – CrossFit

Trening jest bardzo ważnym aspektem Twojego dbania o zdrowie. Jest to jednak tylko 1/24 Twojego życia! Ciężko pracujesz przez tę godzinę, niezależnie od tego czy twoim celem jest utrata wagi, budowanie mięśni, lepsza kompozycja ciała czy po prostu ogólny stan zdrowia. Ta godzina jest bardzo ważna gdyż pomaga Ci osiągnąć twój cel. Pozostałe 23 godziny…
Read more

Czym właściwie jest białko?

Czym właściwie jest białko? Dlaczego go potrzebujemy i ile go potrzebujemy? Jakie są dobre źródła białka? Autor: Aleksandra Kowalska Białko jest makrolelementem, składnikiem żywieniowym, bez którego organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Białka składają się z łańcuchów aminokwasów, koniecznych dla funkcjonowania ludzkiego ciała. Białka mają wiele witalnych funkcji w naszym organizmie : uczestniczą w budowaniu masy…
Read more

Czym są tłuszcze?

Kwasy tłuszczowe to niezbędny element błon komórkowych. Dostarczają nam witamin A, E, D, a kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego dają nam cenny (nie, nie przejęzyczyłam się) cholesterol. Autor: Aleksandra Kowlaska Tłuszcze to pokarm o wysokiej gęstości energetycznej, wysoko-jakościowe źródło energii, który w mniejszej objętości niż np. węglowodany dostarcza nam energię. 1 gram tłuszczu to 9 kcal…
Read more

Dlaczego musimy jeść błonnik?

Kiedyś ludzie próbowali się go pozbyć. Teraz o błonniku dużo się mówi, ale dlaczego potrzebujemy błonnika w naszej diecie? Autor: Aleksandra Kowalska Błonnik pokarmowy jest w rzeczywistości formą węglowodanów, która nie jest trawiona przez enzymy w naszym jelicie cienkim, a więc taki „cukier” który nie jest wchłaniany do krwioobiegu. W związku z tym, błonnik pokarmowy…
Read more

Węglowodany – Czym właściwie są? Jakie są wartościowe a jakie nie?

W odżywianiu (jak we wszystkim, nie?) jest tak, że czasem nie do końca wiemy o co chodzi. Co to makroskładniki, a czym są mikroskładniki? Makroskładniki to paliwo dla naszego organizmu . Spożywamy ich 3 rodzaje : węglowodany, tłuszcze oraz białka. Mikroskładniki to witaminy oraz minerały. Autor: Aleksandra Kowalska Węglowodany to cukry, skrobia i błonnik występujące…
Read more